Workshop om upphovsrättsdirektivet avslutade årets Digikult

Sofia Kullman berättade i workshoppen om det hon hittills vet om det så kallade DSM-direktivet.

På Digikults sista dag, den 15 april, höll Digisams jurist Sofia Kullman och Emma Grimlund, verksjurist på Riksantikvarieämbetet, en workshop om det nya upphovsrättsdirektivet.

Upphovsrättsdirektivet, som populärt kallas DSM-direktivet, ska implementeras i svensk lag. Och inför den nya lagen blir verklighet ska en så kallad departementspromemoria gå ut på remiss.

– Jag hoppades, och trodde faktiskt, att remissen skulle kommit oss tillhanda för flera månader sedan. Tyvärr har den ännu inte dykt upp vilket är väldigt tråkigt, för när vi har kunnat läsa den kan vi säga mycket mer om vad den nya lagen kan komma att innebära, säger Sofia Kullman.

Trots den försenade remissen så lyfte Sofia Kullman och Emma Grimlund ett antal delar, så kallade artiklar, ur direktivet som de tror kommer ha extra betydelse för oss inom kulturarvsområdet. Bland annat nämnde de artikel 14, som handlar om digitalisering av bildkonstverk som är fria, samt de artiklar som fått mest utrymme i den offentliga debatten, artikel 15 och 17.

Missade du workshoppen – eller vill bli uppdaterad på vad Sofia och Emma sade – så finns deras presentation att ta del av här:

Material från workshop om EU:s nya upphovsrättsdirektiv.

Digisams sekretariat planerar att genomföra ett seminarium när remissen kommit och vi vet mer vad den nya lagen kommer att innebära. Datum och upplägg för seminariet återkommer vi med när vi fått ta del av remissen, så håll utkik här på bloggen och i Digisams sociala mediekanaler: vi finns på Facebook, LinkedIn och Twitter.

Text: Mikael Weikvist
Foto: Thomas Hagaeus (CC BY)