Ta del av kulturarvet hemma från soffan

Bild: Mikael Weikvist (CC BY)

Nu i tider av Corona – när många är sjuka eller satta i karantän, när tristessen ökar och nya intryck sinar – kan kulturarvet vara ännu viktigare än tidigare. Digisams kommunikatör har samlat några tips på hur du kan ta del av vår historia och för en stund få möjlighet att tänka på något annat. Alla tips är helt fria från handsprit och toalettpapper, men däremot inte från tvål och vatten.

Digital vandring i överklassens salonger

Är du sugen på att se hur överklassen bodde i början av 1900-talet? Då kan Hallwylska museet vara något för dig. På deras hemsida kan du upptäcka museet genom 3d och få historien förklarad genom deras röstguider. Har du sjuka barn hemma? Ja då kan ni tillsammans ta er igenom husets salonger och få allt förklarat genom deras röstguide för barn.

Konstrunda genom Ipaden

Många av oss har under det senaste året vallfärdat till Nationalmuseums lokaler på Blasieholmen. Känner du sug efter deras konst så finns en uppsjö av deras verk tillgängliga digitalt. Bilderna är högupplösta och genom att de använder så kallad IIIF kan du zooma in och komma riktigt nära konstverken. Dessutom är många verk samlade tematiskt med intressanta beskrivningar på deras hemsida. Kanske läge att dagligen ta del av ett nytt tema?

Planera sommarens utflykter

Har du ett fritidsställe eller bor du på landet och är nyfiken på vilket liv man tidigare levde på just den platsen? Då är Riksantikvarieämbetets Fornsök och Riksarkivets Tora två utmärkta digitala tjänster där du kan ta del av fornlämningar och historiska kartor. Kanske är du uppvuxen mitt i en medeltida by? Tjänsterna är även perfekt för dig som vill planera vad du ska besöka och upptäcka när du är frisk eller när Corona lagt sig.

Handtvätt och sportevenemang

Och så var det just det där med handtvätt och tvål. Att vi ska tvätta händerna noga har förhoppningsvis inte gått någon förbi. Vill du för en kort stund förknippa tvål med något annat än Corona – kanske snarare med lite flärd – så tycker jag att du ska kika in den här reklamfilmen från 1951 som finns på filmarkivet.se.

En följd av Corona är även att nästan vartenda sportevenemang är inställt. Är du sportintresserad kanske filmarkivet.se kan ge lite tröst. Där kan du förutom att se äldre reklamfilmer även ta del av flera historiska sporthändelser, kanske med en liten annan touch än du är van vid. Som skidåkare fastnade jag själv för det här klippet om Vasaloppet från 1968. Filmarkivet.se är ett samarbete mellan Kungliga biblioteket och Svenska filminstitutet och visar bland annat kort-, dokumentär-, journal- och reklamfilm från det senaste århundradet.

Läs dagstidningar utan Corona i rubriken

Nyhetsrapporteringen handlar ju – av självklara skäl – nästan uteslutande om Corona. Känner du att du vill läsa en tidning och slippa Corona – men med risk att ta del av andra olyckor – så är Kungliga biblioteket tidningsarkiv ett utmärkt ställe att besöka. Av upphovsrättsliga skäl är dock alla tidningar som du kan ta del av från din dator äldre än 115 år.

Ta del av museerna från soffan

Slutligen så är DigitaltMuseum en riktig skattkista. Här kan du ta del av verk och föremål från nästan 300 museer i såväl Sverige som Norge.

Sist men inte minst – ta hand om dig

Vi på Digisams sekretariat är glada att delar av vårt kulturarv är digitalt. Kulturarv kan aldrig bota Corona eller andra fysiska sjukdomar, men det kan ge tröst och även minska tristessen. Till dig som är sjuk hoppas vi verkligen att du snart är frisk!

Text: Mikael Weikvist