Sju frågor om Digitalisering i fler dimensioner

Fotograf: Peter Hoelstad
Den 11 november startar webbinarieserien Digitalisering i fler dimensioner, sex digitala utbildningstillfällen om föremålsdigitalisering och 3d. Digisams kommunikatör blev nyfiken på vad webbinarieserien kommer att handla om och ringde upp Thomas Hagaeus, projektledare och ansvarig för utbildningens innehåll, för att luska lite i vad vi kan förvänta oss.
Hej Thomas, kan du kort berätta lite vad det här är för typ av webbinarieserie?
Digitalisering i fler dimensioner är dels en utbildning i hur du själv praktiskt kan digitalisera föremål med olika tekniker samt vad du behöver tänka på som beställare, men även sex seminarietillfällen där vi tillsammans diskuterar hur vi kommer fram till hållbara lösningar för arkivering och tillgängliggörande av nya datatyper.
Spännande – vem vänder sig utbildningen till?
Egentligen till alla som har tredimensionella föremål i sina samlingar. Även om du inte själv jobbar praktiskt med digitalisering så är det bra att känna till vad det finns för möjligheter inom samlingsförvaltning, utställningsdesign, skadekartering, pedagogik, monteringar, packmaterial och så vidare. Vi hoppas att många tar chansen att nu fördjupa sig och lära sig mer inom området.
Som jag förstått det så kommer man som deltagare få vara med och skapa programmet, kan du berätta på vilket sätt det kommer ske?
Det stämmer! Vi har redan nu börjat förbereda vissa teman, då utbildningen kommer bestå av en del förinspelat material, men det är viktigt för oss att vi skapar en utbildning utifrån vad sektorn är i behov av, så vid första träffen kommer vi diskutera och undersöka vart det största intresset finns och utifrån vad vi får reda på anpassa programmet efter det. Det går även bra att skicka in önskemål redan nu ifall man har något särskilt man skulle vilja lära sig mer om.
Kan du redan nu berätta något om de teman som är inplanerade?
Dels vill vi ge en introduktion till området, såväl vad 3d är men även kika på tekniken och vilken typ av skanning som är bäst lämpad för en viss typ av föremål. Utöver det kommer vi gå in mer på djupet kring fotogrammetri, vad man bör tänka på för att få bättre resultat och vad man bör tänka på för att använda sig av fotogrammetri som dokumentation. Prioriteringar, databaser och visningsplattformar kommer även vara något vi kikar närmare på. Och självklart kommer vi gå in på goda exempel och visa framgångsrika tillämpningar.
Kommer ni ha några gästföreläsare?
Ja! Den första vi ska spela in en intervju med är Michael Fergusson som skall berätta om hur du får din fotogrammetri att bli metrologiskt korrekt. Michael kommer berätta om allt det där som du inte hittar på Youtube eftersom de filmerna oftare vänder sig mot spelbranschen. Sen har vi fler på lut beroende på era önskemål. Förhoppningsvis ska ni inte behöva lyssna på mig hela tiden.
Binder man sig till alla utbildningstillfällen?
Nej, vi förstår att alla inte har möjlighet att delta vid varje träff. Förhoppningsvis kan ni pricka in favoritämnena.
Och om man inte kan delta vid första tillfället, är det okej att dyka upp vid senare tillfälle?
Man kan hoppa på när som helst för att medverka på resterande tillfällen, men tänk på att vi kanske inte hinner skicka ut en länk om ni anmäler er precis innan mötet börjar, så var gärna ute i god tid.
Kostnadsfritt event med flera teman
Digitalisering i fler dimensioner är kostnadsfritt och arrangeras varje onsdag mellan 9:00-10:00 med start den 11 november ända fram till 16 december. Under de sex seminarietillfällena kommer bland annat följande teman att lyftas:
- Introduktion till 3d – Hur fungerar det och vad är egentligen 3d, 2,5d och 360? Vi går igenom punktmoln, mesher, solider och volymer.
- Urval och riktlinjer för när man skall dokumentera i 2d eller 3d, vad är lägstanivån?
- Introduktion till skanning – vilken typ av skanner lämpar sig till vilken typ av föremål?
- Databaser och visningsplattformar – hur får man data att hänga med hela vägen?
- Tips och tricks vid fotogrammetri – små knep för att få ett bättre resultat.
- Fotogrammetri som dokumentation – hur man får ett tillförlitligt, metrologiskt korrekt resultat?
- Erfarenheter bortom museivärlden – hur har man nått resultat inom andra myndigheter eller företag?
- Beställarkompetens – vilken teknik och vilket format och upplösning behöver du egentligen?
- Goda exempel – framgångsrika tillämpningar.
Digitalisering i fler dimensioner arrangeras gemensamt av Digisams sekretariat och Riksantikvarieämbetet. Du anmäler dig genom att skicka epost till lars.lundqvist@raa.se, till första tillfället vill vi ha din anmälan senast den 9 november 17:00.
Här kan du läsa mer om Digitalisering i fler dimensioner.
Intervjuare: Mikael Weikvist