Vill ditt museum, arkiv eller bibliotek nå fler användare genom Europeana? Är du nyfiken på vad Europeana gör och vad det innebär att dela sin samling med hjälp av dem? Den 16 oktober arrangerar Digisam en workshop tillsammans med Europeana med temat: Boosta din digitala samling.

Under workshoppen får du möjlighet att träffa representanter från såväl Europeana som ta del av andra kulturarvsinstitutioner som redan nu delar och är en del av Europeana. Under dagen kommer vi diskutera fördelarna med och vad det kan innebära för en kulturarvsorganisation att dela sin samling samt hur du gör för att komma igång.

Workshoppen passar dig som representerar ett museum, arkiv eller bibliotek och som idag inte levererar data till Europeana – men som har funderat på att börja göra det och vill lära sig mer om vad det innebär – eller för dig som redan idag är en del av Europeana och i behov av en uppdatering.

Seminariet är uppdelad i två delar: dels ett förmiddagsblock med föreläsningar, dels ett eftermiddagsblock med olika workshop och övningar. Du har möjlighet att antingen delta endast under förmiddagspasset, eller under hela dagen. Då vi har begränsat antal platser till eftermiddagsblocket ser vi gärna att du som anmäler dig dit jobbar rent konkret med att leverera kulturarvsdata.

Såväl föreläsningar som workshoppen hålls på engelska.

  • När: 16 oktober 9:00-15:30
  • Var: Kungliga biblioteket (Hörsalen)

Program

9:00 Registrering och kaffe

9:30 Workshoppen börjar

9:45 Everything you need to know about Europeana

10:20 Case study: Minna Kaukonen, National Library of Finland

10:40 Case study: Stefan Papp, Archives Portal Europe Foundation

11:00 Kaffe

11:15 Cross-domain interoperability

12:15 Lunch

13:00 The publishing framework – the more you give, the more you get

13:30 Välj mellan tre parallella sessioner:

  • Aggregation in Sweden
  • Information quality and multilingualism in Europeana (data quality requirements, Europeana Publishing Framework in practice)
  • Copyright and the Europeana Licensing Framework (what it is and how it adds value by getting your data to users under the right terms)

14:45 Sammanfattande diskussioner

15:30 Workshoppen slutar

Anmälan

Anmäl dig till digisam@raa.se, i anmälan vill vi att du uppger: namn, vilken organisation du kommer ifrån, om du deltar under hela dagen eller enbart under förmiddagen samt eventuella matallergier (för dig som deltar under hela dagen kommer vi bjuda på lunch).

Sista dag att anmäla är den 8 oktober, men då antalet platser är begränsat så rekommenderar vi dig att anmäla dig redan nu. Först till kvarn!

Har du några frågor? Kontakta Digisam så hjälper vi dig.

Varmt välkomna!

Digisam