MuseumNext Tech 2018 i Amsterdam

Foto: Henrik Summanen

I början av oktober hölls konferensen MuseumNext Tech 2018 i Amsterdam, denna gång med teknikfokus och med efterledet -Tech. Konferensen riktar sig till museer och är en mötesplats för diskussioner kring vad museer är idag och i framtiden – digital transformation är förstås en stor del av detta. Henrik Summanen från Digisam var där.

En stor del av konferensens talare fokuserade på digitala aspekter av hur spelmetodik kan användas inom museisfären. Både taktila spel, digital visualisering och ljudbaserade spel avhandlades, och det var många konkreta tips kring vad man bör göra, och vad man inte bör göra. Till exempel visade J. Paul Getty museum hur man genom att kombinera samlingen med en fiktiv värld kunde nå ut till användargrupper som annars inte hade kommit dit alls.

Andra talade om löpande-band-digitalisering, vilka problem som kan tänkas dyka upp och hur man ska resonera när man har 80 miljoner objekt som behöver digitaliseras.

Men det intressantaste och mest tankeväckande synpunkterna kom från Shannon Darrough på Museum of Modern Art (MoMA) som pratade om ”the cost of saying yes” – att utveckling och förändring inte bara handlar om att säga ja till allt som verkar spännande, utan att det finns ett ansvar förknippat med alla projekt man startar, gentemot alla användare och anställda som engagerar. Kontentan av detta är att den digitala transformationen i hög grad handlar om att lära sig säga nej till rätt saker.