K-samtal, ny webbinarieserie

Mathias Strömer, samtalsledare för K-samtal. Foto: Per Björklund

I början på april hade den nya webinarieserien K-samtal premiär. Nu på fredag vankas det andra samtalet och som  uppvärmning inför det stämde Digisams kommunikatör digital träff med Mathias Strömer, utredare på Riksantikvarieämbetets Kulturarvsstudion och även samtalsledare för K-samtal.

Hej Mathias! Kan du kort berätta vad K-samtal är för något?

Absolut! Enkelt beskrivet är ett K-samtal ett webbinarium som sänds via Zoom under en timme, i regel på fredagar. Det består av ett relevant och aktuellt ämne som utgår från våra målgruppers behov eller önskemål. Oftast inleds varje samtal med att en eller flera gäster intervjuas alternativt att de håller korta föredrag, för att därefter övergå i diskussion och frågestund. Bakgrunden till K-samtal är ett svar på att många branschevent inom kultursektorn ställts in eller flyttats fram, men vi upplever att behoven av erfarenhetsutbyte är ännu större nu under rådande kris.

Kommer man kunna fortsätta ta del av K-samtal även efter Coronakrisen?

Planen är att vi ska fortsätta. Mer långsiktigt är K-samtal en tänkt plattform som kan användas som komplement till Riksantikvarieämbetets andra format. Utformningen kommer kunna se olika ut över tid och beror på vad som för tillfället är aktuellt. Ett K-samtal kan exempelvis vara en utbildning, kurs eller kompetensutveckling. Ett annat kan vara lansering eller förmedling. Ett tredje kan vara mer öppet samtalsbaserat och socialt. Ytterligare ett kan vara mer undersökande eller researchande.

Vi har arrangerat ett K-samtal än så länge, som handlade om museers samtidsdokumentation i kristider. Det gick mycket bra, cirka 75 personer över hela landet var med.

Nu på fredag, den 17 april, är det dags för nästa samtal på temat Utställningsteknik i karantän. Vad kan vi förvänta oss av det samtalet?

Det kommer vara ett högaktuellt och intressant samtal om hur museer arbetar tekniskt och praktiskt under rådande kris. Vi kan se fram mot inspiration och klokskap från Stefan Johansson, avdelningschef för Innehåll och lärande på Världskulturmuseerna, som kommer berätta hur Världskulturmuseerna jobbar just nu. Stefan är mycket van att hantera förändring, omställning och att se möjligheter.  

Och framöver – kan du redan nu bjuda på några andra intressanta gäster eller teman?

Utveckling pågår och formatet är i en testfas, men vad som är på gång är K-samtal om exponering om mänskliga kvarlevor, forskningsprojekt om muralmåleri, museer utan väggar, riskhantering, samlingsförvaltning och bevarandefrågor om graffiti. Bland annat!

Mer information om K-samtal och hur du gör för att delta.

K-samtal Utställningsteknik i karantän går av stapeln den 17 april 10:00-11:00. På länken ovan hittar du information om hur du gör för att delta.